Kaikki Kalvekorven tilasta

Lyhykäisesti Kalvekorven sukutila koostuu saneeratusta päärakennuksesta, ikääntyneestä kivitallista, pienestä pihatosta, hiekkakentästä, kompaktista maneesista, useammasta lankkutarhasta sekä vehreistä laitumista. Ainavirnan kylään sijoittuvana maanpalasena seutu on metsäpolkujen ja vehmasniittyjen kuvittamaa, ajoittain ehkä hieman mystisen korpistakin. Kylän ytimeen viettävä tie on mitaltaan nelisen kilometriä ja Ainajärvelle puolestaan matkaa ratsain vartissa, ellei onnistu harhautumaan reitiltä jonnekin männikköjen lomaan.

Tilan sysäämättömänä sydämenä toimiva tallirakennus pitää sisällään viisitoista karsinapaikkaa, kaksiosaisen pesutilan, täyteen tupatun varustehuoneen, jyvästen ansoittaman rehuhuoneen ja tietysti toimiston, josta yhden sun toisenkin kaksijalkaisen tapaa toisinaan lojumasta. Saman katon alla kököttää laajempi varastotila, joka on pyhitetty heinälle ja kuivikkeille, mutta jonka suojiin eksyy välillä myös traileri.

Ihmisväki

Kia Kalvekorpi. 25 vuotta, 155 senttiä, useampi mitallinen temperamenttia ja satunnainen määrä kirosanoja. Pitkän linjan hevosnainen, maanantaimanaaja, ulkoisen olemuksen perusteella ehkä harmiton, sisällöllisesti kaikkea muuta. Vuosien tilallisuuden muovaama tallivuoronarkomaani, perfektionisti sekä jonkin sortin erakkosielu. Kuitenkin ihan siedettävä tapaus. Mikäli tässä ei ollut vielä riittävästi sanavalikointia maalailemaan mielikuvia, aina voi tietenkin napata rehdisti hihansuusta ja tehdä tuttavuutta kanssani kasvotusten. Kuvan mukaista virnistystä en välttämättä takaa väläyttäväni, ellet satu olemaan aivan erityisen miellyttävä kaveri. Tilalla palloilevat palkalliset onnistuvat todistamaan riemunaamailuani kenties kolmesti viikossa. Kiitettävästi silti näyttävät vielä kuvioissa kestävän, mutta onko se mikään ihmekään, kun punnitaan hetki Ainavirnaan siunaantunutta kapeaa tallikirjoa.


Janna Joussilta on vaan ihan, no, Janna. Räväkkä ravitallien lähdökki, joka hukuttautuu pipoihin ja kuoriutuu toppeihin vuodenajasta riippumatta. Venytyskoruilla varustautunut tatskaolka, joka on äänessä ensimmäisenä ja viimeisenä ja kaikkina mahdollisina toveina sen välillä. Rääväsuisuudeltaan kakkoseksi minulle jäävä, mutta muuten juttuvarastoltaan yhtä värikäs kuin Tammisen vaateparsi. Kalvekorven tiimin nuorinta yksilöä 21 vuoden kertymällä edustava somanaama toimittaa tallitytön virkaa, mutta tämän tehtävärepertuaari käsittää paljonkin enemmän. Janna-aamuisin karsinakärräilyä rytmittää mankasta raikaava popin ja rokin risteymä, eivätkä mitkään popot ole yhtä passelit tallitoimiin kuin virttyneet conssit. Hevoskuvioiden ohella tyttö kuluttaa päivänsä farmaseutiksi opiskellen ja ompelukonettaan hurisuttaen.Elia Aarnio, hallitseva tallimestari, takuulla tilan tasapainoisin ja viileähermoisin ihmisedustaja, kunnes räjähtää koko tunnekirjon edestä. Suomenruotsalaiseen perheeseen syntyneelle 26-vuotiaalle on kertynyt hevoselämästä miltei kadehdittava kokemus, joka juontaa jätöslappauksesta aina aktiiviseen kilpaesteratsastukseen. Lähiseutulaisille Elia on yhä se harvinainen miesilmiö, joka kahlasi reilun kymmenvuotisen kilpauran arvostetulla Sinivuoren ratsutilalla. Kunnianhimo sekä periksiantamattomuus ovat olleet merkittävässä ominaisuusroolissa. Maa on kuitenkin aina pysytellyt tiiviisti realistin kinttujen alla. Mitä miehen ulkoiseen olemukseen tulee, tietysti resuisemmankin hepun palkkaaminen olisi ollut ihan viisas veto, mutta. Niin. Ainakin Janna on innoissaan.Joonas Salo ei varsinaisesti lukeudu tilan vakiokalustoon, vaan toimittaa lähinnä vierailevan hevosvalmentajan virkaa. Mies on kuitenkin ehdoton luottohenkilöni mitä tulee treenautumiseen, sillä omien vallan tuttujen taskujensa tapaan hän tuntee läpikotaisin jokaisen nelijalkaiseni ja tietää mitä ratsukosta on puristettava irti kussakin tilanteessa. 35 vuoden ikään ehtinyttä Joonasta kuvailisi valmentajana miellyttäväksi, määrätietoiseksi ja jämäkäksi, eikä hänen persoonansa muutoinkaan näistä piirteistä juuri poikkea. Jopa kaltaiseni itsepintaisen sielun on vaikea olla tulematta tämän hepun kanssa toimeen.